неділю, 1 березня 2020 р.

Калейдоскоп незвичних свят
1 березня – Всесвітній день котиків. 

Красиві, граціозні, розумні, хитрі, норовливі і незалежні - всі ці слова про кішок. Тисячоліттями, живучи поруч з людиною, кішки заслужили мати свій святковий день.




Побажаємо всім котикам мати свій будинок, дбайливих господарів і смачну їжу. Ну а ми, люди, повинні постаратися зробити все для цього!
Це цікаво...
У деяких культурах кішки вважалися священними тваринами, а у багатьох народів існує повір'я, що кішки проживають кілька життів.

Кішка була священним символом древніх єгиптян. Котів настільки шанували в Єгипті, що їх вбивство було серйозним злочином, а як настав час смерти живе в будинку кішка, дотримувалися всі жалобні обряди.

У Стародавньому Римі кішка символізувала свободу і незалежність, завжди супроводжувала богиню волі Лібертас і зображувалася поруч з нею.

Греки вважали, що богиня Діана часто приймає вигляд кішки. Тому кішки перебували під особливим захистом.

На Русі хвостаті охоронці домашнього вогнища були талісманом удачі і благополуччя. При новосілля першої завжди пускали в будинок кішку, щоб очистити світлицю від злих духів.

Відомо безліч історій про подвиги чотириногих друзів людини. Під час блокади Ленінграда кішки рятували людей від нашестя щурів. Гризуни представляли величезну небезпеку для знеможених міських жителів. Вони знищували запаси їжі і погрожували епідемією. Щоб позбавиться від щурів з Ярославля, в оточений нацистами Ленінград стали доставляти кішок. Ці тварини звільнили продовольчі склади від щурів. Існує легенда і про рудого кота, який у воєнні часи передбачав нальоти ворога. Відомі випадки, коли кішки рятували господарів ціною свого життя.

Медицині відомі лікувальні властивості цих домашніх улюбленців. Вони здатні знімати стрес і благотворно впливати на болючі точки людського організму.

У деяких країнах кішки знаходяться на особливому державному положенні, наприклад, в Австрії кожної кішці, яка охороняла склади з продовольством, виплачується довічна пенсія у вигляді м'яса і молока.

У Британії, кішки складаються на службі у Її Величності. Вони охороняють від мишей реліквії Британського музею, у них є спеціальна форма і зручні будиночки.

4 коментарі: