суботу, 7 листопада 2015 р.

9 листопада День української писемності та мови
 Це свято було встановлене в 1997 році і відзначається щороку на честь Нестора. Він створив  історичний твір «Повість временних літ». Про що тільки не розповідав Нестор у своєму літописі! З нього ми дізнаємось про життя та походи князів Аскольда, Олега, Ігоря, Святослава, княгині Ольги. 
Нестора часто називають літописцем. Це так, він справді вів літопис, але правильніше його називати першим письменником та істориком Київської Русі. Зачинателем сучасної української літературної мови вважається І. П. Котляревський, а основоположником — Т. Г. Шевченко.

Ми з вами одержали у спадок сучасну українську літературну мову — багату, розвинену, гнучку. Нею можна висловити все: від найскладніших і найновіших наукових відкриттів до найвеселіших віршів, пісень, оповідань. Багатство мови зберігається у незліченній кількості чудових українських пісень, у думах і казках, у творах письменників, у живій розмовній мові. 
Наше завдання — берегти цей неоціненний дар, примножувати його, не засмічувати чужими і грубими словами, не забувати, щиро любити. І хоч наша мова зазнала гоніння, переслідування, зараз вона живе, квітне і вдосконалюється.
 Любімо і бережімо її!

Немає коментарів:

Дописати коментар