четвер, 23 липня 2020 р.

23 липня в усьому світі відзначається Всесвітній день китів і дельфінів
Книги з фондів нашої бібліотеки про китів, дельфінів і не тільки про них

Цікаві факти про цих чудових тварин
1. Кити - найбільші тварини в світі. В середньому довжина кита становить від 22 до 27 метрів, а найбільший кит був спійманий в 1926 році: його довжина становила 33 метри!
2. Дельфіни, як правило, не живуть на самоті. Вони мають складну соціальну структуру, і, здається, широкий діапазон емоцій, в тому числі почуття гумору.
3. В'єтнамці вірять, що кит - це священна тварина, бог моря. Тому на півдні країни діють цілих 3 храму, присвячених гігантським морським мешканцям.
4. Жителі Риму припускали, що дельфіни проводять душі до «островів Блаженних». В руках римських мумій були знайдені зображення дельфінів, які, імовірно, призначалися для забезпечення їх безпечного проходу в загробне життя.
5. Кит - єдиний ссавець (крім людини), який ... співає. Багато з них видають низькі воркуючі звуки, а горбаті і гладкі кити співають «пісні», що представляють собою серії повторюваних в певній послідовності різних звуків. Найкоротша «арія» триває 6 хвилин, найдовша - близько 30 хвилин.
6. Деякі дельфіни можуть розрізняти до 60 слів, з яких можливо скласти до 2000 пропозицій.
7. Кашалотові належить найбільший у ссавців мозок - він може важити до 8 кілограмів. Мозок синього кита, який значно більше кашалота, важить лише 3 кілограми. А маленькі зубасті кити визнані одними з найрозумніших тварин на нашій планеті.
8. У той час, як більшість диких тварин уникають контакту з людьми, дикі дельфіни, як відомо, люблять гратися та спілкуватися з людьми, особливо з дітьми.

Немає коментарів:

Дописати коментар