пʼятницю, 26 червня 2020 р.

 Українське козацтво
 Кожен в Україні чув про козаків. Про них написано багато книжок, знято фільмів. Про козацький рід і його ватажків говориться в урочистій пісні нашої держави - гімні України.
Про те, хто такі українські козаки, звідки вони взялися, як жили, як захищали Україну, і розповість ця книжка. Читай її, і ти відкриєш для себе хвилюючий світ буремної історії нашого краю через життя, боротьбу, подвиг і безсмертя козацького духу, що живе також в тобі.
Цікавинки
Чи впали козаки з неба?
Українське козацтво остаточно сформувалось в ХVI ст. Та це не означає, що воно виникло на порожньому місці, кимось придумане або "впало з неба". Насправді козацтво було продовженням військових традицій Київської Русі IХ-ХII ст.
Попередниками козаків в Україні були богатирські застави на межі степу, билинні витязі,славні князі Святослав, Володимир Мономах, Ігор. За описами давніх істориків, князь Святослав і зовні був схожий на козака: носив оселедця на голові, довгі вуса та сережку У ХII-ХIII ст. на півдні України з'явилися бродники та берладники - вільні ватаги воїнів, що не тільки воювали зі степовими кочівниками, а й торгували. Те саме і там само робили пізніше й козаки.

Немає коментарів:

Дописати коментар