вівторок, 10 листопада 2020 р.

10 листопада - Всесвітній день науки

Свято Всесвітній день науки щорічно відзначають 10 листопада. Свято було засноване у 2001 році під егідою ЮНЕСКО.

Ніхто не знає коли саме з’явилася наука і яка з наук була першою, однак достеменно відомо, що до цих пір людству так і не вдалося вичерпати всю багатогранність напрямів і потенціалу людського пізнання. Це неймовірно, але це так.
Нехай у цей день Ви дізнаєтеся щось нове. 
З Днем науки Вас!

Як зацікавити дітей наукою. Поради українських вчених
Кожного з нас цікавить світ навколо, а дітей – найбільше.
Щоб наука запалювала вогники в очах дітей, її треба показати веселою і цікавою, вважають українські науковці. Як це зробити захопливо й не нудно?
  • Здивуйте та поясніть, як це працює
Не потрібно одразу шукати складні експерименти. Починайте з простих, реальних прикладів і використовуйте порівняння з повсякденного життя.
Наприклад, щоб розповісти про будову ока, можна сітківку порівняти з цифровим фотоапаратом. Або запитати, що б бачила людина-невидимка, якби існувала.
Спойлер: нічого, бо задня стінка ока не може бути прозорою. І накопичення меланіну в пігментному шарі, одному з десяти шарів сітківки, робить око майже чорним зсередини".
  • Створюйте творчу атмосферу та дайте свободу вибору
Інтереси дитини виникають з комплексу вражень з найрізноманітніших джерел. Саме тому, поки діти маленькі, відповідайте на всі їхні питання.
"Треба створити навколо дитини творчу атмосферу, наповнювати її світ книжками й конструкторами. Адже невідомо, яка саме наука чи галузь "зачепить" саме вашу дитину", – розповідає Артем Чернодуб, вчений в галузях машинного навчання та штучного інтелекту, кандидат технічних наук, Applied Research Scientist в Grammarly.
  • Відповідайте на всі питання дитини. Хоч це й непросто
Підтримуйте природну цікавість дитини. Дорослим варто не боятися не знати відповіді, а шукати її разом з дитиною, розповідає Марія Павловська.
"Так ви прищеплюєте цікавість до самого процесу пошуку. І самі батьки розширюють світогляд завдяки цікавим науковим ресурсам", – каже морська біологиня.
Діалог з дитиною важливо підтримувати, наприклад, обговорюючи прочитані науково-популярні книжки.
  • Інформація для очей і для рук
На початку поділіться чимось яскравим, щоб зачепити око, радить нейробіолог Сергій Данилов: "А як вже з’явиться цікавість, потрібна і задача, щоб можна було перевірити на практиці або поставити експеримент".
Досліджувати фізичні та хімічні явища на практиці можна завдяки відео на пізнавальному Youtube-каналі "Цікава наука".

Немає коментарів:

Дописати коментар