понеділок, 16 листопада 2020 р.

16 листопада - Всесвітній День ґудзиків
У світі є чимало цікавих і не зовсім звичних для нас свят.
Одне з них - Всесвітній день ґудзиків, що відзначається щорічно 16-го листопада. 
Вивчіть з дитиною швидкомовку (скоромовку) про ґудзик. Швидкомовки - це короткі віршики, які допоможуть діткам-дошкільнятам навчитись чітко та правильно промовляти всі звуки. Також скоромовки гарно тренують дитячу пам’ять.
Гава ґудзик пришиває,
Вправно голочку тримає
Та пришийте ґудзики на щастя і удачу (або просто навчить свою дитину пришивати ґудзики). 


Цікаві факти
  • «Всесвітній День ґудзиків», відзначається щорічно 16-го листопада. Свято було засновано американською організацією National Button Society, започаткованою в 1938-му році, ще в XX столітті.

  • Найдавніші ґудзики або предмети, схожі на сучасні ґудзики, використовувалися далеко не для того, для чого ми використовуємо їх зараз - виключно як прикраси, а не для застібання. Для застібання використовувалися зав’язки, шнурівки, вироби з рослин і кісток тварин, в якості шпильок. Гудзик був своєрідним предметом розкоші, що виконував не тільки декоративні функції, але й нес цілком певне інформаційне значення.
  • На чоловічому одязі ґудзики розташовані праворуч, а на жіночій ліворуч. Вважається, що в часи впровадження ґудзиків чоловіки одягалися самі, а жінок одягали служниці – тому для них пришивали ґудзики в дзеркальному відображенні.
  • За ґудзиками визначалося положення людини. Ґудзики із золота та срібла робили для дворян, із недорогоцінних матеріалів – для солдатів і слуг, зі скла і дерева - для простих людей.
  • Завдяки старанню майстерних умільців, у світовій практиці такий виріб, як ґудзик давно став предметом колекціонування, а деякі унікальні екземпляри, навіть музейними експонатами. Досить великі зібрання ґудзиків найрізноманітніших зразків є у музеях Швеції, США, Польщі та Чехії. 
  • Всього сто років тому в Англії існував такий кумедний звичай: дівчатка з малолітства починали збирати найкрасивіші ґудзики на струну або товсту нитку. Коли вони дорослішали, а кількість ґудзиків дорівнювало 999, наступав той день, вони повинні були зустріти свого судженого.
  • Знайти ґудзик й досі вважається доброю прикметою.Та якщо ви забобонні і боїтеся йти дорогою, яку тільки що перед вами перетнула чорна кішка, то можна знайти більш простий вихід. Щоб захистити себе від неприємностей, досить взятися за гудзик, який, в цьому випадку, буде виступати, як оберіг.

1 коментар: