пʼятницю, 20 листопада 2020 р.

21 листопада - Всесвітній день вітань
"Доброго вам дня! Добридень! Вітаю!" - ці фрази ми чуємо від оточуючих і вимовляємо самі щодня. Насправді в момент вітання відбувається побажання адресату різних благ, в основному здоров'я і добра.

У кожного народу існують свої звичаї вітати один одного:
Найкумедніші вітання у африканських племен. Словами "я тебе бачу" обмінюються при зустрічі зулуси. Акамба в Кенії на знак глибокої поваги плює на зустрічного, а представник племені масаї при зустрічі спочатку спльовує, а потім плює на власну кисть і тільки потім дозволяє потиснути собі руку. 
На Замбезі плещуть у долоні і роблять реверанс.
Вітаючись, єврей скаже "Мир вам", перс бажає: "Будь весел", араби схрещують руки на грудях, туркмени засовують руки в довгі рукави, китайці роблять уклін з витягнутими уздовж тіла руками.
У деяких індіанських племен прийнято, побачивши незнайому людину, сидіти навпочіпки доти, поки той не наблизиться й не помітить його. 
Іноді індіанці для вітання знімають взуття. Тибетці при зустрічі знімають головний убір правою рукою, ліву руку закладають за вухо, а ще висовують язик.
Молодий американець вітає приятеля, ляскаючи його по спині. Латиноамериканці обіймаються. Французи цілують один одного в щоку. Самоанці обнюхують один одного. Українці тиснуть один одному руки.

Немає коментарів:

Дописати коментар